rabun?

salam 1malaysia

sebelum ini aku tak pernah terfikir untuk memakai cermin mata.bagi aku macam lawak je kalau orang pakai cermin mata ni.macam datuk kame dalam dragonball je.tapi selepas satu peristiwa ni aku berazam nak pakai jugak spek nih.dulu aku minat kat sorang kawan masa sekolah rendah.nama dia?hmm biarlah aku simpan sorang2 je.

dia ni rajin membaca so satu hari dia datang sekolah dengan memakai spek.tetiba lak aku jadi jatuh hati kat dia sebab nampak comel sangat bila dia pakai spek.lepas tu setiap hari sabtu ku akan pergi pasar malam sebab nak test spek yang kira ok la dengan aku.bukan apa, kononnya sehati sejiwa la.memang aku tangkap cintan gila2 la kat budak ni.sampai la satu hari masa darjah 4 dia bagi satu alamat kat aku dan dia cakap yang dia akan berpindah ke johor.aku pun dah tak ingat aku letak mana alamat tu.maklum la masa tu mana ada lagi henset@pda nak simpan maklumat.setakat salin kat belakang buku latihan sekolah lepas tu lupa la mana letak tadi.

sejak dia pindah aku jadi semakin rajin membaca sebab nak merabunkan mata aku tapi tak pernah berjaya.so aku pun terus melupakan memori tu sikit2 sampai aku sekolah menengah.masa tu form5 kira study hard untuk spm la ni.masa tu aku dapat tawaran tuisyen percuma kat satu sekolah ni.sekolah ni jauh gak la dari rumah aku tapi atas sebab tuisyen ni free so aku pegi jela.ada la dalam 2 bulan aku tuisyen kat sana tetiba satu hari kawan aku cakap kat aku yang budak dah pindah johor tu datang sekolah kat situ.siap kirim salam lagi.ish dia ingat lagi kat aku walaupun dah 7 tahun masa berlalu.actually aku pun ingat lagi dia.jodoh kot agaknya.aku cakap kat kawan aku macam mana dia boleh tau kita datang sini?rupanya dia budak baru kat situ dan setiap petang dia akan berdiri kat tepi pintu pagar sekolah dia sambil tunggu bapak dia amik.kebetulan satu hari tu dia terdengar kengkawan aku kat sekolah tu sebut2 nama aku so dia tanya la n memang sah la orang yang dia cari tu ialah aku.so aku janji dengan dia nak jumpa sebab lama sangat tak bersua muka.

malang menimpa aku.aku demam teruk masa hari yang aku janji nak jumpa dia.terkilan gak aku.aku cuba datang semula ke sekolahnya lepas habis demam 3 hari.mlangnya aku telah dibuang dari tuisyen sebab aku tak datang 3 hari berturut2 dan berakhirnya penantian aku untuk bertemunya.sejak hari tu aku tak jejak lagi kat sekolah tu.

semalam lak gaji so aku g tesco dan buat spek aku sendiri.kenapa?sekarang selepas 13 tahun impian aku nak pakai spek akhirnya tercapai tapi bukan sebab aku yang mintak rabun,sebab aku ngadap pc lama sangat.ditambah lagi monitor crt yang memang menyakitkan mata ni hanya aku saja yang mampu menggunakannya sehari suntuk berbanding dengan yang lain hanya sekejap saja.sekarang baru la aku sedar yang mata ni anugerah paling berharga.kalau dah pakai spek memacam benda menghalang ko nak buat kerja lagi2 bila makan makanan feveret-megi kari+asam laksa- memang penuh wap dia kat spek aku.huhu.....

ramadhan menjelma....

salam 1malaysia

hari ni umat islam sudah mula menunaikan ibadat puasa.so di kesempatan ni aku nak ucapkan selamat berpuasa dan selamat mnyambut bulan ramadhan yang mulia.bila sebut je bulan puasa,semua dah terbayang suasana raya.bukan terbayang ibadat apa yang boleh dilakukan sepanjang bulan ramadhan ni.aku teringat la cerita2 tentang bulan ramadhan ni.

dulu masa aku mula2 jejak kaki kat situ dah nak dekat raya dah.so secara automatik aku kena duty raya la.aku bukan nak cerita pasal duty raya aku ni tapi suasana bulan puasa kat situ ni macam mana.hari pertama puasa kira ok la lagi.tapi bila menjelang 3-4 hari puasa dah mula menunjukkan perubahan sedikit demi sedikit.masa tu kapak ada kereta iswara biru yang boleh dipanggil zu bulan puasa.kebiasaannya ada la orang2 yang tertentu akan menjadi mt bulan puasa.identiti dirahsiakan demi menjaga rahsia negara.

dalam pukul 11 je kereta kapak akan dipinjam oleh individu tertentu untuk menuju ke sebuah kedai mamak yang terletak agak jauh dan terpencil.apabila terdengar bunyi enjin kereta dihidupkan maka semua yang kaki2 ni akan terus menghantar sms kepada individu yang menghidupkan kereta tersebut.penghantar sms diberi 2 pilihan sama ada menerima menu yang disediakan atau pergi sendiri ke kedai berkenaan jika tidak gemar akan menu yang diberi.menu?macam biasa la.ayam goreng berempah,kobis goreng,kuah campur dan teh ais.

dalam lebih kurang 11:30 apabila kereta kapak@zu bulan puasa sampai ke court bola tampar maka penghantar2 sms itu akan terus mengambil tempahan masing2 dan menuju ke lokasi seterusnya iaitu lokasi dimana bungkusan yang ditempah akan dibuka serta dihabiskan tanpa meninggalkan kesan kepada lantai mahupun dinding tempat tersebut.lokasi2 tersebut adalah dirahsiakan.ini kerana nampak macam tiada orang tetapi penuh dengan umat manusia yang tak faham erti puasa.

selepas masing2 menghilangkan jejak bungkusan itu,maka sesi membahayakan kesihatan pun bermula.jenama2 seperti dunhill,winston,benson & hedges,saat,marlboro serta sampoerna hijau 14 menjadi pilihan.jika dilihat dari jauh nampak kesan seperti jabatan kesihatan melakukan fogging keatas lokasi tersebut tetapi fog yang datang itu adalah hasil pembakaran tertutup tembakau tersebut.

disebabkan bulan puasa tiada waktu makan tengahari maka waktu kerja disingkatkan kepada hingga pukul 3 petang sahaja.semua warga kerja pulang ke rumah dan mula menyediakan hidangan untuk berbuka puasa kelak -walaupun dah bantai nasi kandar tadi-.ada juga yang pergi ke bazar ramadhan untuk membeli juadah dan lauk pauk jika malas nak masak dah.satu lagi perangai manusia ketika melawat bazar ramadhan iaitu beli banyak tapi makan cuma 1 je hasil pembelian tersebut.jadi kemana lagi pembelian yang telah dibuat tadi?kebanyakan dari kita akan memilih dari 3 pilihan biasa iaitu:
1-simpan saja dalam peti sejuk semoga boleh makan lagi untuk sahur
2-buang je makanan tu sebab kalau simpan pun confirm basi punya tak pun akan dimakan semut@tikus
3-bawa ke surau je buat hidangan sampingan untuk moreh nanti.

apabila salah satu pilihan itu dipilih maka tidak gusar lagi tentang persoalan kemana perginya lebihan pembelianku tadi.sekarang tiba masa untuk ke masjid menunaikan solat terawih.bab ini yang paling best kerana jika kita tahu ganjaran tentang solat terawih,mesti tiada siapa yang akan tinggalkannya walaupun sehari.tapi apa yang terjadi agak mengecewakan.solat terawih perlu didetail orangnya baru ada orang di surau.siapa tak pergi dapat habuan yang tidak menyenangkan.so hati niat ke surau solat terawih bukan kerana nak solat terawih tetapi takut kena hukuman.inilah yang saya rasa perlu diubah.tanamkan semangat bertarawih dan bukan detail bertarawih.

habis je tarawih semua menunggu moreh la pulak.kebiasaannya siapa yang menyediakan moreh tidak akan solat terawih.selepas orang habis solat terawih semua akan menikmati moreh yang disediakan.pada masa inilah dapat dilihat siapa kita sebenarnya.ada yang ambil banyak2 dan makan sorang2 di kejauhan.ada yang makan bersama rakan2,ada yng ambilkan makanan untuk incas masing2,dan ada juga yang bungkus bawa balik sedangkan ada lagi yang belum menikmati moreh tersebut.inilah perangai sebenar kita.adakah kita pentingkan diri,ingat kawan2,kaki bodek,ataupun kedekut dapat dilihat disini.

moreh boleh dikatakan mengenyangkan tetapi sudah menjadi kebiasaan untuk lepak di kedai rasmi situ -kedai makan kak na-.biasanya terus niat nak sahur la dalam pukul 1 pagi lepak kat sana.tetapi apa yang terjadi selepas balik dari lepak,kaki terasa gatal pula nak jenguk mes sediakan apa untuk sahur.kebiasaannya memang dah siap dah dan semua akan makan sahur.yang baru balik dari kedai ni pun join sekali makan di mes pula.inilah penyebab kenapa bulan puasa berat badan semakin bertambah dan bukannya berkurang.

kesunyianku

salam 1malaysia

hampir semua orang penting pergi latihan simulasi ke pulau jerjak.so aku harini jadi incas akulah jugak kuli.aku rasa dah 2 hari aku xdapat online disebabkan driver adapter wifi aku ni problem.lagipun pc ofis ni dah parah dengan serangan virus yang tah mana datang.mula2 boleh la jugak guna combofix tapi lama2 naik menyampah juga dengan virus ni sebab aku bukan buka site karo pun.stakan layan facebook,friendster,skype,ym, ala benda2 social site ni je.mana ada karo tapi virus tetap masuk jugak sampai kengkadang meranapkan sistem.

dulu masa aku mula2 datang kat situ ni pc ni lagi macam celaka.masa 2 virus paling mengancam nyawa pc satu situ ni ialah brontok.yg lain macam hakaglan,mawar,jambanmu,tah pape lagi 2 biasa je xkacau sistem.brontok jela yang betul2 buat fikiran semua bercelaru.semua pejabat masa tu telah diformat pc dia dengan kontrak komputer yang datang.tapi pejabat aku aku buat sendiri.aku cakap kat sjn norman yang aku boleh format pc ni.dia bagi aku rm10 pastu aku buat jela kerja2 format n isi semula semua data n software yang ada sebelum ni.

setelah hampir 3 tahun aku dok kat situ pc ni dah melalui macam2 upgrade yang dilakukan oleh aku sendiri.walaupun pc ofis,aku upgrade juga walaupun makan modal sendiri je.bukan apa senang aku n smeua nak guna.nak harap kontrak upgrade lagi la banyak makan modal.ala aku upgrade benda biasa je.RAM asal 128Mb aku upgrade jadi 640MB.hard disk asal 40Gb aku tambah jadi total 200Gb.mouse bola daging aku tukar laser mouse.cd-rom drive aku tukar dvd writer 23x.speaker aku tambah guna speaker sonic gear spectra 2.1.usb 2.0 pci adapter aku masuk dalam pc ni.so sekarang dah ok la sikit dari spec asal yang menyakitkan mata n hati aku.

lepas aku upgrade pc ofis,aku berpeluang dapatkan pc sendiri dengan harga yang murah.kawan adik aku nak jual barang2 pc lama.dengan rm150 aku dapat motherboard intel,processor celeron d 2.66ghz,hard disk 80gb,dvd writer 18x,keyboard,laser mouse,n last skali nvidia quadro 256mb pcie16x graphic card.so aku just keluar modal beli casing dgn power suply,19" lcd monitor,2gb ddr ram,cooling fan,speaker,mic,webcam,n lastly internal card reader.lepas je aku bina pc aku,terus ada kerja nak guna.apa lagi,edit video orang kahwin la.aku ambil masa sampai 2 minggu nak buat.maklum la aku buat pun masa aku kat rumah je.2pun aku amik masa 3jam je skali buat.tu yang lama makan masa tu.

masa buat aku tak kisah,tapi bila dah siap,aku tak dibayar tu yang buat aku naik angin.aku sakit hati juga bila usaha aku sia2 je.janji lain tapi bila aku buat siap dia cakap lain pula.nak tukar lagu la,nak cerahkan lagi la.kalau muka dah gelap tu gelap jela.nak cerahkan lagi nak buat apa.syukur la dengan diri sendiri.sebelum ni aku edit guna pc pejabat.memang slow tapi aku buat tak sampai seminggu.dalam 4 hari dah siap tapi pulun gila babi la.aku puas hati sebab dia cakap video aku buat tu ok n dia bagi duit terus kat aku.yang baru2 ni lak siap nak bandingkan dengan bini dia punya video.lu bayar brapa bro nak dapat hasil macam tu?bini dia tak heran la sebab bayar beribu kat cameraman sebab tu hasil cantik.ni bayar pun stakat 400 nak cantik macam cerita wayang.come on la.bayar kurang kualiti kurang la.lagipun aku guna videocam tape mini dv yang dah berapa kali bertindih gambar diapun aku tak tahu.aku malas nak mention nama tapi sendiri mau ingat la.niat aku nak tolong kawan2 tapi ni dah makan kawan namanya.ok la lain kali lak aku mengomel.nak pegi makan lak.lapau perut den ni ha.

berita bertindih-tindih.

salam 1malaysia.

hari jumaat lepas yang penuh dengan peristiwa dan berita yang tak putus2 datangnya.bermula dari selepas solat jumaat.aku masak nasi lemak dengan sambal udang.maklum la semalamnya aku g tesco bli udang rtc tapi elok lagi.lepas makan nasi lemak aku nak g keje la.sampai kat tempat keje tengok macam tak ada orang.mana semua pergi?yang tinggal cuma orang yang duty n ada la 2 3 kerat orang.kalau la aku tau macam ni baik aku balik sambung makan nasi lemak tadi.perut lapar lagi ni.aku pun menghadap pc download game flash yang terbaru jela.

abis waktu leje aku balik la rumah.tengok2 anak aku tido so aku on jela seround.lepas tu makan nasi jap n dalam kul 6:30 aku dapat call dari abah cakap maklang sakit kat tasik gelugor.aku pun siap2 la n g amik kete aku kat base.sebelum gerak aku buka google map cari kampung selamat.mana la aku pernah jejak kaki kat sana walaupun dah 4 tahun duduk penang ni.aku copy peta dalam henset aku n amik wife n anak aku terus g sana.aku terlupa pulak fakta pasal penang ni dimana jumaat merupakan hari maut untuk keluar dari pulau.aku habiskan masa dekat 2 jam tunggu feri.

nasib baik tapau nasi lemak lebih masak tadi so aku n family menikmati nasi lemak la kat atas feri.aku drop seat abis dan duduk bersila menghadap ke belakang dalam kereta.orang lain tengok gelak je.pegi mampus la janji aku boleh isi perut yang tengah keroncong gila babi ni.dah kuluar feri cabaran pertama pun bermula.nak cari mana rumah dia.mula2 aku cari petronas nak tanya mana tasik gelugor.diorang cakapla ikut mana.aku punfollow je.dengan hujan yang kejap lebat kejap renyai menjadikan jalan nampak tak nampak je.maklum la mata aku ni rabun malam sikit.aku tanya pulak petronas kedua mana kampung selamat.dia tunjuk jalan la kat aku.aku follow lagi dan last sekali aku tanya jaga sekolah mana jalanselesa.lastly aku sampai jugak kat rumah dia.

aku terkejut jugak sebab berita yang aku dapat dia ni sakit sampai tak boleh bangun.aku tanya la dia sakit apa rupanya dia sakit tulang belakang tapi siap boleh masak bihun singapore lagi kat aku anak beranak.tetiba aku terima satu lagi berita.bapa sedara ku-arwah cik zainal- meninggal kat tambun,ipoh.biar betul ni.dahla maklang yang ok ni diorang cakap sakit teruk.ni pulak orang yang sihat dikatanya dah meninggal.aku dapatkan kepastian dengan call atuk aku.dia cakap memang meninggal.maklang bagi la baju bebudak kat nak aku.aku mati akal jugak sebab duit tak ada dah ni.adik aku pulak kebetulan baru balik dari batu gajah so aku g sungai petani jumpa dia bincang macam mana nak pergi ke ipoh ni.

aku call kpl ej cakap nak pinjam duit sebab kat aku memang dah kering gila ni.tinggal duit syiling tah berapa ringgit.aku dah blank nak cari duit ni lalu teringat yang mak aku ada duit sikit dalam maybank dia.aku call kpl ej minta tlg dia transfer duit mak aku masuk dalam akaun aku.dia pulk tak berapa mahir so aku ckp kt dia minta tlg kat fazlie sebab fazlie tau sikit.aku cepat2 cari atm n jumpa petronas yang ada atm maybank.jap dah tunjuk pukul 11:55 dan aku cuma ada masa 5 minit lagi sebelum aku tak dapat g ipoh sebab duit tak ada.dlm kul 11:58 lie ckp duit dah masuk.aku anto sms tq kat mereka berdua dan aku terus g sp jumpa adik aku.dalam kul 1 pagi kami gerak g ipoh naik kancil bos dia.adik aku yang bawa n dia tak nak kete aku yang boleh guna sampai gear 4 je g sana.takut meletup gearbox kat tengah jalan nanti.

nasib baik touch n go aku ada la dalam rm60 so guna highway terus jela.aku tido n adik aku bawa kete.bila aku terjaga nampak sebuah kereta yng aku macam kenal je.kete wira putih kpl lokman.aku anto sms kat dia tanya betul ke.aku ajak dia stop kejap kat hentian mana tah aku tak ingat.aku stop n nampak dia datang.memang sah dia pun.dia ada kerja gak nak gi ipoh.dia pun terus memecut laju dengan wira turbo dia tu.

lepas habis hisap rokok aku pulak drive kesana.dengan hujan agak lebat aku bawa slow je.sampai bandar ipoh adik aku pulak bawa.dah nak sampai ke rumah arwah ni tetiba perut lapar la pulak.kat ipoh ni susah sikit nak cari kedai yang buka 24 jam selain kedai mamak.aku cari n jumpa kedai mamak dekat area sebelum masuk tambun.makan nasi lemak special nasi lebih la aku sebab lapar teramat sangat.

lepas makan aku sambung perjalanan g sana.aku g rumah pakngah sebab kat rumah arwah aku tak tahu jalan g sana n aku takut rumah tu dah ramai orang dah.miza menyambut kedatangan aku dengan muka baru bangun tidurnya la.lepas lepak2 kejap terus kami semua tidur kat ruang tamu.

pukul 7 pagi aku dikejutkan pulak sebab nak kebumi arwah dalam pukul 10.so kami bersiap nak g rumah arwah jela.sebelum kesana aku n adik aku -wife aku ditinggalkan kat rumah pakngah- g minum dulu kat kedai.lepas tu barulah g sana.sampai je kat sana aku tengok muka arwah macam orang tengah tidur.tak nampak macam orang meninggal pun.sejuk je wajah dia.lagipun semua orang kenal n tahu dia ni macam mana masa hidup dulu.seorang yang baik hati,pemurah n tak banyak cakap.senyum je memanjang dia ni.perwatakan dia ni membuat semua orang senang dengannya.lepas setup barang2 nak mandikan rawah kami tunggu van jenazah je datang.dalam kul 10 pagi van jenazah sampai la.lepas mandikan arwah diuruskan.

semasa hendak dikafankan ahli keluarga memberi ciuman terakhir.ekin n cik sepet jela yang ciumpun.masa ekin cium ok lagi tapi masa cik sepet nak cium orang tolong pegang dia sebab dah nak pengsan.cik sepet peluk arwah dalam tangisan n sedu sedan kerana tak disangka suami tersayang telah pergi meninggalkannya untuk selamanya.aku lihat bagaimana seorang isteri yang aku kenali dulu sebagai seorang yang sangat garang n tegas tetiba jatuh pengsan selepas mencium arwah suaminya buat kali terakhir.

aku rasa aku pun dah tak larat nak tunggu kat sana.dahla aku duty hati tu.aku salam dengan semua orang dan terus ke rumah pakngah amik wife aku dan meneruskan perjalanan ke sp.aku?tido jela keje aku.sedar2 je dah sampai rumah dia.aku amik home theatre adik aku n sumbat ke boot kereta.rack pulak sumbat kat seat depan.penuh!lepas wife aku bagi makan anak aku,terus aku balik base.sebelum balik base aku g tesco kejap -ish,tesco lagi- makan kat nasi kandar pelita.wife aku la lapar sangat.aku ok je.

sampai rumah aku bawa rack n home theatre aku simpan kat bawah katil bilik rehat.habis je pastu aku pun nak tido tapi ada sorang kpl ni datang lepak dengan aku.sedar2 dah kul 6:30 dah so aku g mes la makan.lepas makan aku terus shutdown system tubuh aku.tido....

keletihan......

salam 1malaysia

penat aku hari ni.dahla duty,anak aku pulak jatuh kat dapur.baru je lepas main bola aku rehat2la hilangkan penat jap tetiba telefon,telefon berbunyi,ding ding ding ding.tapi bukan ada haiwan dalam bahaya tapi anak aku la pulak.so aku pun mandi n bergegas nak balik.sekali ustaz mat datang tanya macam mana.aku cakap la aku dah bagi tau madi suruh standby tapi ustaz mat tak bagi sebab tak ada orang langsung kat ofis so ustaz mat la standby kejap sementara menantikan madi sampai.lepas tu aku kembali ke kereta.sekali lagi hal lain pulak.henset tertinggal la.aku amik henset aku n bergegas balik rumah dengan kelajuan maksimum -aku rasa setakat 60km/j je kot.maklumla kereta sampai gear 4 je elok- dan bila sampai je kat rumah tengok anak aku tido.aku tutup je pintu terus anak aku bangun dan diapun apa lagi,terus bising la mulut dia.papa papa.maklum la baru blajar nak bercakap walaupun umur baru 10 bulan.bila aku tengok kat muka dia nampaklah ada lebam kat pipi.aku suruh wife aku bersiap pastu terus g gh.

skali lagi aku teruji dengan kebanjiran ramai warga penang yang nak buat pemeriksaan sebab demam.biasa la sekarang musim h1n1 la katakan.aku suruh wife aku beratur n aku bawa anak aku lepak kat luar.ada la dekat setengah jam lepas tu tetiba pulak diorang cakap jabatan pesakit luar tutup so kena g jabatan kecemasan.dah jadi macam satu perlumbaan pulak semua yang berada di jabatan pesakit luar meluru ke jabatan kecemasan untuk mendapatkan rawatan.aku pun start langkah pendek dan tajam la menuju kesana.dapatla giliran yang ke 19 tapi jenis kecemasan separa kritikal maksudnya aku tak perlu menunggu lama disebabkan kes anak aku agak serius.kira bagus la sistem kat gh penang ni.dalam 5 minit tunggu terus nama anak aku dipanggil dan selepas diperiksa kena buat x-ray la pulak.setahu aku x-ray ni ada kesan sikit tapi lepas juru x-ray cakap tak apa aku pun carry on jela.

satu hal lagi kat bilik x-ray,anak aku menangis tak nak kena x-ray.dia ni pelik sikit.takut kena himpit.dah nak x-ray kepala dia yang terjatuh tu memangla kena himpit dengan span taknak bagi bergerak.tapi dia ni tetap nak menangis jugak so aku patah balik ke jabatan kecemasan mintak ubat tidur.aku rasa dah dekat setengah jam anak aku tak tidur lagi aku pun g la semula kat doktor yang check anak aku tadi n dia suruh tambah sikit lagi ubat.lepas 20 minit anak aku masih lagi segar-bugar.aku dah blank kepala ni then aku suruh wife aku tidurkan dia kat dalam kereta.nah,tak sampai 5 minit dah tidur nyenyak anak aku.dengan tak buang masa lagi kami cepat2 g bilik x-ray n terus x-ray anak aku.lepas x-ray aku pun tunggu la kat jabatan kecemasan dimana masa tu datang team melawat.ustaz mat,kpl shahrul latih n kpl shahrul mt datang nak tahu perkembangan anak aku.aku ckp tunggu keputusan jela.

sementara menunggu keputusan aku start kereta dan memecut ke kedai kak na -kedai rasmi geng situ- dan terus order nasi putih n sup daging.air radix ais macam biasa.baru je nak habis rokok muncul la si mancung n segamat.aku pun makan jela lepas dapat makanan.siap je makan aku terus g isi minyak rm20 n memecut dengan lajunya -79km/j- ke gh penang n amik anak n wife aku balik.sebenarnya malam tu bukan aku je g gh penang.sjn aziman pun ada sama.anak dia demam pulak dah.anak lan bulat pulak kalau tak silap aku kena asma.kesian betul.kecik2 lagi dh dapat penyakit tapi anyway bukan kita yang minta.tu semua ujian Allah je nak tengok kita ni macam mana nak menghadapinya.sebelum balik rumah singgah khaleel gurney wife aku nak makan mee goreng mamak.lepas balik aku ingat nak lepak kat kak na dgn fazlie tapi sekali dia dah dekat hotel tanjung bungah dah.akau pun balik ofis jela.so sekarang aku memang betul2 letih dan perlukan sedikit rehat -actually tidur la tuh....- sebab esok ada pt test.jangan sebab tak cukup tidur aku tercungap pulak esok.tak pasal2 aku pulak g gh penang.

selsema babi/H1N1/swine flu/influenza A

salam 1malaysia
h1n1 telah melanda negara dan sehingga kini masih ramai lagi mangsa yang mendapatkan rawatan.tidak kurang juga yang telahpun meninggal dunia akan tetapi adakah dengan statistik sebegini menyedarkan kita?
minggu lepas aku pergi jenjalan kat pc fair dalam hujan lebat.nasib baik naik kereta.kesian kat fazlie kebasahan.sesampainya aku kat sana aku tengok macam tak ada h1n1 kat negara kita ni.orang yang pakai topeng lak boleh dibilang dengan jari.betul ke apa yang aku tengok ni.bila aku perhatikan orang lain baru aku tersedar yang aku sendiri tak pakai pun topeng amuk tu.kenapa semua ini terjadi?
jika dilihat dari satu sudut,sebenarnya rakyat kita masih belum cukup dimomokkan dengan h1n1 ni.lagipun kita sendiri tak nampak virus h1n1 tu memang la tak takut.lagipun kesannya pula boleh dikatakan seakan-akan demam biasa je.so orang buat tak kisah je dengan h1n1 ni.kalaulah virus h1n1 ni kita boleh nampak dengan mata kasar macam nyamuk dan apabila ianya hinggap kat tangan kita, seraya itu juga kita merasa sakit yang amat sangat.barulah pada masa itu mungkin kita akan menyedari dan respek sikit kat h1n1 ni serta terus menjalankan kangkah2 pencegahan.
jika dilihat dari sudut lain pula,aku nampak kempen kerajaan menentang h1n1 tak cukup kuat.memang dalan media banyak diiklankan cara mencegah dari dijangkiti h1n1 tetapi seharusnya kementerian kesihatan turun padang.pergi ke setiap ceruk dalam malaysia ni bagi penerangan dan mungkin boleh bagi sabun ataupun topeng muka percuma.dalam kartun upin dan ipin pun mereka bagi berus gigi dan ubat gigi percuma.kalau boleh tunjuk sikit gambar2 yang menunjukkan kesengsaraan penghidap h1n1 ni.barulah mereka takut sikit nak keluar tak pakai topeng.silap2 naik moto tak pakai helmet tapi pakai topeng.sampai tahap macam tu sekali.bila dah jadi macam tu barulah h1n1 dapat dikawal sepenuhnya kerana walaupun mencegah itu lebih baik dari mengubati,kesedaran tentang pencegahan tu lebih penting kerana tanpa kesedaran,seseorang itu takkan sedar diri.sekian.

mengantuk sungguh

salam 1malaysia.
minggu lepas kami dikejutkan lagi dengan kes pergaduhan yang berlaku di padang polo.alamak ai apasal la bila main bola je nak gaduh.sekarang ni dah tak ada team bola lagi yang berani nak lawan dengan team kami.semua takut bila dengar team situ yang lawan.kenapa semua ni terjadi?
jika dilihat dari satu sudut,memang patut pun kitorang menyerang balas.al-maklum la semua pakat dah letih dan mental masing2 dah down gila babas punya.so,sedikit salah faham dan kekasaran diatas padang menjadi alasan untuk kaki dan tangan beterbangan kesana sini.
akan tetapi jika dilihat dari sudut yang lain pula memang mereka2 ni cari nahas je sebab main macam babi.ada ke patut tengah sedap main dengan baiknya tetiba sebab first half xd gol diorang main taik pulak dengan kitorang.tau la geng2 diorang badan besar2 tapi agak2 la bro nak main body contact sekalipun.sekali dua xpe lagi tapi kalau dah berkali9 jadi kesakitan hati pun muncul dan otak mula mengira untuk melakukan tindakan drastik bagi menyedarkan mereka2 yang menganggap diri mereka sebagai PRO-sak tu.apa lagi,dari selit kaki sikit2 sampai naik kaki tangan dan akhir sekali perlawanan ditamatkan atas sebab keselamatan.bukan apa,takut rumput kat padang polo tukar kaler merah pulak nanti.

permulaan

assalamualaikum dan salam 1malaysia. aku sebenarnya buat blog ni untuk dedikasi kepada smua staff situ yang menggunakan kereta yang ada stiker puterac2.al maklum la semua bertanya kat aku apasal stiker belum buat lagi?aku cakap la aku tukang design je tapi bukan aku nak g buat.kalau semua aku buat teruk la macam 2.mana pergi kerjasama?kalau ikutkan wonderpets,apa yang penting,kerjasama.tapi ni sesama sendiri lak tak ada kerjasama.mana boleh macam tu.so aku teruskan leteran aku lagi.sebelum aku design stiker ni aku ader gak tengok orang tampal stiker kelab2 kereta kat kereta diorang.ada yang canti n smart giler.ade gak yang macam hampeh sesangat.so dari situ aku terfikir baik aku buat stiker aku sendiri.pada asalnya aku nak buat stiker letak nama aku je.tapi lepas si kapak (kengkawan aku jugak) tengok je design yang aku buat,terus dia bagi idea kat aku suruh buat stiker untuk kenderaan yang ada kat situ.pada mulanya sakit kepala gak nak fikir ape la nak letak nama kat stiker ni.konon nak buat macam kelab kereta la tapi stakat tampal stiker je.so kapak bagi la cadangan puterac2.mula2 aku rasa mcm hampeh gak nama ni tapi lepas aku design satu logo,macam smart la pulak.aku guna lambang naga kat logo backtrack 3 untuk dijadikan huruf c dalam stiker puterac2.huruf lak aku tak tau nak buat canggih2 so aku stakat design guna powerpoint pastu aku print screen je.last skali aku guna paint.net untuk gabungkan semua 2 jadi stiker.kalau korang baca memang la klakar sebab aku ni bukan budak multimedia nak buat semua 2 guna software yang sofistikated tapi aku guna software yang free dan tak perlu nak crack.so aku pun print satu salinan dan tunjukkan kat semua orang.ramai cakap nak jugak tampal kat kereta diorang.sama ada diorang ni memang xd stiker kat kereta diorang tak pun memang smart bagi diorang aku xtau.yang aku tau memang aku buat stiker 2 just suka2 je.