pak su bra hitam buat pasal

salam 1 malaysia

kehidupan kita berlandaskan beberapa sifat yang boleh dikatakan unsur-unsur kehidupan.salah satunya ialah tolong menolong.apa yang aku nak story kali ni pasal satu kisah tolong menolong yang memakan diri.ala macam iklan tu la,saya bukan along,saya mahu tolong.aku dapat cerita ni dari satu sumber yang boleh dipercayai.kisahnya macam ni.

kawan aku ni nak balik awal sebab ada hal lepas tu ada kawan ni mintak tolong kat kawan aku bagitau kawan dia suruh something la.so kawan aku ni pegi la ke tempat yang dia nak tujui.sampai ke tempat yang dia nak tujui terus dia anto mesej kat orang yng kawan dia pesan minta tolong.bila dia balik tetiba orang tu anto mesej pulak kat dia yang dia nak jumpa.entah macam mana ada seorang insan yang dikenali sebagai pak su bra hitam terus menyound kawan aku ni.kawan aku ni tak tahu menahu pasal perkara ni.dia hanya menyampaikan pesan atau dalam kata lain menolong kawan dia memesan kat orang tu.entah macam mana pak su bra hitam ni sound dia macam2.siap kawan2 dia yang lain pun kena hukuman atas sebab dia tolong tadi.

disebabkan kejadian tu kawan2 dia marah la tak pasal2 mandi peluh di petang hari.so kawan aku ni cerita la kejadian sebenar.tengah sedap dia cerita tetiba pak su bra hitam muncul dan dengan berbangga menyalahkan kawan aku ni.so kawan aku ni terpaksa menepis kenyataan tu walaupun terang2 pak su bra hitam tak ada kerja dan perkara sekecil semut jadi sebesar gunung kinabalu.

kesimpulan disini jangan tolong orang kalau melibatkan pak su bra hitam dan tengok orang dulu siapa yang kita nak tolong dan siapa kita akan mnyampaikan pesan pertolongan itu.so korang fikirkanlah pesanan aku ni.dalam kata lain

F*** PAK SU BRA HITAM

kegagalan punca kesusahan

salam 1 malaysia

dulu-dulu kita selalu dengar pepatah gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya.tapi aku ada story pasal lain sikit berkaitan gagal ni.gagal sekali bermakna kesusahan sehingga kejayaan berikutnya.ni kawan aku la cerita kat aku.pada satu pagi incas diorang cakap kami ni jangan anggap diri senior sangat.satu calit pun tak ada lagi.macam-macam dia boleh buat kat kami.apa makna semua tu?ini disebabkan junior kawan aku ni telah gagal exam beramai-ramai dan geng kawan2aku ni diingatkan supaya jangan gagal.disebabkan kegagalan tu juga mereka telah ditarik balik keistimewaan yang diberi.datang kelas tak boleh naik kenderaan.waktu rehat tak boleh makan kat kantin.tak dibenarkan keluar dari kawasan blok.keluar pun boleh hari selasa dan khamis je.macam2 lagi la keistimewaan ditarik balik.

bagi aku semua tu bukan keistimewaan la tapi hak sebagai seorang manusia.no point ada kenderaan tapi tak boleh bawa.no point kantin depan mata tapi tak boleh datang beli makanan.no point ada kawan2 ramai tapi tak boleh menolong.so apa yang sepatutnya dikenakan sebagai hukuman sebuah kegagalan?bagi aku ada beberapa cadangan yang boleh diguna pakai dan masuk akal la.

antaranya ialah dngan membuat post mortem kenapa terjadinya kegagalan.cari punca dan baiki kelemahan yang ada.pihak2 yang berdekatan seharusnya menolong dan bukannya melopong.kalau gagal lagi buat lagi post mortem.kalau thomas alva edison berputus asa semasa beliau mencipta mentol lampu,aku rasa dah gelap dunia ni dan hanya diterangi pelita.kalau alexander graham bell berputus asa semasa beliau mencipta telefon,aku rasa mesti kita masih berutus surat.silap2 tak kenal telefon langsung.

berkisar kisah kenapa kegagalan tu terjadi agak sirih la.bermulanya dari kes incas diorang terjumpa soalan bocor di tempat yang agak tersorok.bila ditanya seorang pun tak mengaku.disebabkan itu maka pihak berwajib telah menukar soalan peperiksaan pada saat akhir dan hasilnya sangat memeranjatkan.kalau sebelum ini mereka mendapat markah yang agak tak masuk akal dari segi tahap mereka.ada la dalam 90 dan keatas tapi setelah peperiksaan baru-baru ini keputusannya hanya 4 orang sahaja yang lulus dan yang lain gagal.yang lulus pun sekadar cukup makan sahaja.jadi pihak berwajib pun menyoal mereka ada ke tak soalan bocor dan mereka masih tak mengaku.

keesokan harinya pihak berwajib dan incas mereka tampil ke kelas mereka dan menunjukkan soalan bocor yang mereka dapat tempoh hari.maka dari kes tersebut mereka telah dikenakan hukuman yang aku nyatakan diatas tadi.sampai bila hukuman ini akan diteruskan masih tidak diketahui dan sampai sekarang mereka masih mengenakan pakaian yang orang lain tak mahu pakai.pakaian orang nak pergi menembak.hahaha....aku pun gatal badan nak pakai.okeh tu jela story telling aku untuk kali ini.slamat maju jaya dan salam 1 malaysia.